Tana Oy/Kari Kangas
Valtakunnallinen yrittäjäpalkittu 2021

Tana Oy

Omistaja
Kari
Kangas
Toimitusjohtaja
Kari
Liuska

Yrityksen perustamisvuosi

1971

Yritysmuoto

Osakeyhtiö

Toimiala

Muiden metallituotteiden valmistus

Kotisivut

Aluejärjestö / paikallisyhdistys

Tana on konepaja ilman konepajaa 

Ympäristöhuollon laitteiden ja koneiden valmistukseen erikoistunut Tana on joutunut luomaan nahkansa kolmeen kertaan viimeisen 25 vuoden aikana. Se on ollut paitsi elinehto myös avain kasvuun. 

Tana ei itse valmista mitään, vaan teettää laitteet ja koneet sopimuskumppanilla. Jälleenmyyjät puolestaan vastaavat myynnistä yli 50 maahan. Liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta. 

– Olemme konepaja ilman konepajaa. Se voi kuulostaa vähän oudolta, mutta olemme enemmän verkostoyritys. Haluamme, että arvoketjussa hyötyvät kaikki aina komponenttivalmistajasta asiakkaaseen asti. Meillä on sitä varten helkkarin hyvä tiimi, Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas sanoo. 

Hän siirtyi palkkatöistä yrittäjäksi, kun kaveri pyysi mukaan. Tana oli tuolloin lähes konkurssikypsä yhtiö. 

Uudet omistajat joutuivat tekemään järeitä pelastustoimia, kuten ulkoistamaan tiettyjä toimintoja pois omista käsistä. Lopulta koko tuotanto ulkoistettiin sopimuskumppaneille. 

Nyt yritys elää uutta vaihetta, jossa digitalisaation tuomat mahdollisuudet, tiedon hallinta ja tiedolla johtaminen ovat toiminnan ytimessä.