Valtakunnallinen yrittäjäpalkittu 2015

Iivari Mononen Oy

Sirkkelisahauksesta pylväsliiketoimintaan

Iivari Mononen on todellinen perheyhtiö jo kolmannessa polvessa. Kun lukee osakeyhtiön tiedotetta, siinä on lueteltu kaikkiaan kahdeksan emoyhtiön hallituksessa istuvaa Mononen-nimistä henkilöä, sukua kaikki tyynni.
— Toimintamme pohjautuu vahvaan perheyrittäjyyteen, ei olla tunteeton yhtiö. Kaikista asioista käydään syvällinen keskustelu, toimitusjohtaja Ari Mononen kertoo hallitustyöskentelystä.

Ari Mononen arvostaa Monosten halua ja kykyä ottaa riskiä sekä luoda tulevaisuutta.
— On pystyttävä uudistumaan ja näkemään mihin maailma menee. Pitää elää ajassa ja seurata missä maassa tehdään ja mitä. Suomessa maakaapelointi etenee, mutta ilmajohdoilla on toisaalla pitkään markkinoita, myös lainsäädäntö ja kemikaalit muuttuvat, Mononen pohtii

Kesällä 2014 Iivari Mononen Oy hankki omistukseensa porvoolaisen Exsane Oy:n, jonka toiminta on laajentunut sähkölinjojen kokonaisvaltaiseen tarkastustoimintaan, niiden suunnitteluun sekä rakentamiseen.
 

Luottamus ja asiakastuntemus

Luottamus on ollut yksi yrityksen perusarvoista aina perustaja Iivari Monosen ajoista lähtien. Suhteet metsämyyjiin ja asiakkaisiin pidetään hyvinä ja luottamuksellisina. Pitkäjänteisyys näkyy asiakassuhteissa. Ensimmäinen pylvästoimitus Englantiin tehtiin vuonna 1952.
— Edelleenkin Englanti on meidän vahva vientimaa. Englannissa meillä on pylväiden myyntiä hoitamassa ScanPole Ltd ja Burt Boulton & Haywood Ltd, 20 miljoonan punnan liikevaihdolla, sanoo Ari Mononen.

Myyntikonttorit on perustettu Englantiin ja Ruotsiin. Konserniin ostettiin alkuvuodesta englantilaisen pylväsyrityksen, Burt Boulton & Haywood Ltd:n liiketoiminta, joka koostuu kreosoottikyllästetyistä pylväistä, ratapölkyistä, orsista ja aitapaaluista.
 

Kasvun katse palveluissa ja Euroopassa

— On hyvä olla vahva jalansija Euroopassa. Vientiä oli aikaisemmin laajasti Libyaan, Jemeniin, Syyriaan ja Omaniin. Arabikevään väkivaltaisuudet ja kansannousu vuonna 2011 lopettivat kaupanteon toistaiseksi tuohon suuntaan. Silloin meiltä lähti aika paljon liikevaihtoa pois, kertoo Ari Mononen maailman levottomuuksien vaikutuksista liiketoimintaan.
— Kyllä Lähi-Itä ja Afrikka joskus avautuvat, toteaa Mononen ja jatkaa tähän liittyen, että koko konsernin liikevaihto halutaan kasvattaa tulevaisuudessa 80 miljoonan euron tasolle.
 
— Laskemme nyt Euroopan maiden varaan. Olemme parantaneet tuloksentekokykyä aikalailla. On hyvä, että tuotantoa on lähellä markkinoita, pohtii Mononen. Vuonna 2011 kyllästystoiminta laajeni kotimaan rajojen ulkopuolelle, kun norjalainen ScanPole As ja sen kyllästyslaitos Norjan Ilsengissä siirtyivät osaksi Iivari Mononen-konsernia.
 
Höljäkän kyllästämö Nurmeksessa on yhdistetty Iivari Monoseen jo vuonna 1996. Tuolloin kyllästämön oston myötä kyllästettyjen pylväiden kauppa ohitti raakapuun kaupan.
— Vuosittain ostamme noin 100—150 tuhatta kuutiota puuta.
— Meihin voi luottaa, pidämme lupauksemme, sanoo Ari Mononen ylpeänä, isoisänsä ja suvun liiketoiminnan jatkajana.

 

Teksti: Eliisa Anttila/Fennia-lehti
Kuvat: Esa Siltaloppi