Valtakunnallinen yrittäjäpalkittu 2015

Fineweld Oy

Teollisuusputkistoilla ja prosessikokonaisuuksilla on vientiä

Fineweld on kehittynyt 90-luvun Laitisen yhden miehen hitsausyrityksestä teollisuuden investointiprojektien toteuttajaksi.
— Vuonna 1977 laitoin ammattikoulun metallihaalarit päälle, siitä lähtien olen ollut hitsauksen kanssa tekemisissä. Metalli on aina ollut itelle tärkeä, pohdiskelee yrittäjäomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Matti Laitinen konepajallaan, Kokkolan Jänismaan teollisuusalueella.
 

Fineweldin putkistojen ja teräsrakenteiden esivalmistus tapahtuu yrityksen omissa tiloissa pajalla. Rakenteet ja putkistot asennetaan paikalleen lyhyessä ajassa asiakkaan kohteessa pienellä työmaamiehityksellä.
— Tämä on selkeä vientituote, summaa Laitinen moduulirakenteisten prosessikokonaisuuksien projektitoimituksista.
 

Toiminimi Hitsausapu Laitisesta syntyi eri vaiheiden kautta vuonna 1996 Fineweld Oy. Laitinen muistaa hyvin, koska ensimmäiset työntekijät tulivat yritykseen. 
 — Se oli 1995 helmikuussa. Kolmen kuukauden kuluttua Fineweldin perustamisesta meillä oli jo yli 30 henkilöä töissä, sen alle ei ole menty, Laitinen kertoo ylpeänä. Työntekijöiden palkkausta vauhditti myöhemmin osaltaan myös Laitisen ammattiastman puhkeaminen.
— En enää pystynyt tekemään haalarihommia. Olin yrityksestä kotiin tultuani iltaisin kolme tuntia isänä ja sitten tein paperihommat siihen päälle.
 

Työn tarjoaminen on mukavaa

Työllistäminen on Laitisesta todella mahtavaa yrittäjyydessä.
— Olen nähnyt senkin, kun työntekijät alkuaikoina oikein juoksivat työmaalle. Kun meitä oli yhdeksän henkeä töissä, niin minulle sanottiin, että nyt on Matilla oma pesäpallojoukkue koossa. Kun joukkue kasvoi, todettiin, että nyt on vaihtomiehetkin. Työpaikkojen tarjoaminen tuntui paremmalta kuin raha, Laitinen toteaa.
 

— Vähän hämmästelen, että kuka enää ryhtyy yrittäjäksi, kun valtio säätelee yrittämistä ja on vienyt kaikki porkkanat pois tästä hommasta. Kasvuyrityksiä, kuten Fineweld ei helposti enää synny. Meillä on kassa kunnossa, mutta on todella kallista nostaa omaa rahaa yrityksestä. Omasta perheestä ei ole tulossa jatkajia yritykselle, Laitinen toteaa.
— Jos firma jostain syystä näivettyisi, niin saisin kyllä sydärin, hän jatkaa samaan hengenvetoon.
 

Laitinen kuvailee itseään seitsenlapsisessa perheessä kasvaneeksi suorittajaksi.
— Olin naapurissa kummisedän luona renkinä kaikki lapsuuden kesät. Palkaksi sain markkoja ja lämmintä rieskaa sekä voita päälle. Kauppa-autolla tunne oli upea, kun tein ostoksia rahalla, joka oli hankittu omalla työllä.
 

Tehään mitä asiakas haluaa

Mitkä ovat yrittäjän huippuhetket?
— Uskomatonta, tämä on oikeasti mun firma, ajattelin, kun me teimme vuonna 2003 UPM:n Pietarsaaren tehtaan uudistusurakan. Olen miettinyt historiaa taaksepäin, onneksi sitä ei etukäteen tiedä, tuumaa Laitinen rohkeudesta, jota mieheltä ei ole matkan varrella puuttunut.
 

Yrittäjyys tuntui hyvältä myös Tukholmassa vuonna 2011, kun siellä allekirjoitettiin Fineweldin historian isoin, yhdellä kertaa tehty 30 miljoonan euron kauppa.
— Kaivosyhtiö Northland rakensi Ruotsin Pajalaan rikastamon palvelemaan rautamalmikaivosta. Fineweld teki sinne kaivoksen vesijärjestelmät suunnitteluineen, maansiirtotöineen, rakennuksineen ja sähkö- sekä automaatioasennuksineen. Putkilinjoille tuli pituutta 17 kilometriä, kertoo varatoimitusjohtaja Ville Klaavu Ruotsin hankkeesta.
 

Monta kertaa yrittäjälle on tultu sanomaan, että kylläpä teillä on käynyt hyvä tsäkä, kun olette saaneet isoja projekteja. Yritys ei luota tuuriin.
— Me osaamme nämä hommat, Laitinen toteaa ytimekkäästi.
— Me tehään sitä mitä asiakas haluaa, kaikenlaista on tälle maailmalle tehty ja päätökset tulee rivakasti, komppaa varatoimitusjohtaja Ville Klaavu yrittäjäomistaja Laitista.
 

Joukkuepelaaja janoaa voittoa

Laitisen kanssa kun jutellaan, niin keskustelu kääntyy väkisinkin pesäpalloon. Hänellä itsellään vierähti 24 vuotta pesäpalloharrastuksen parissa.
 

Tänään puhelin soi kuitenkin ahkerasti jalkapallon tiimoilta. Yli 80-vuotiaan KPV:n edustusjalkapallon omistajalla on koko ajan peli käynnissä. Laitinen haluaa kehittää Kokkolassa edustustason jalkapalloa sekä luoda liiketoiminnalla hyvät taloudelliset edellytykset lajille.
— Urheilussa piti aina olla paras. Kun sain hitsipillin käteeni ensimmäistä kertaa, halusin olla siinäkin paras, summaa Matti Laitinen taktiikastaan urheilussa, elämässä ja yritystoiminnassa.

 

Teksti: Eliisa Anttila/Fennia-lehti
Kuvat: Esa Siltaloppi